بیش فعالی کودکان چیست
بیش فعالی کودکان چیست
اینکه کودکان گاهی اوقات یادشان برود تکالیفشان را انجام بدهند، در کلاس درس غرق در ر,یا باشند، بی فکر عمل کنند، یا سر سفره ی شام بی قراری کنند طبیعی است. اما بی توجهی، کم دقتی و بی فکری و پر جنب و جوشی همچنین می توانند نشانه هایی از اختلال کم توجهی و پر جنب و جوشی یا به عبارتی بیش فعالی باشند. بیش فعالی می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای کودک در خانه و مدرسه شود . بر توانایی کودک برای یادگیری درس هایش و کنار آمدن با دیگران تاثیر منفی بگذارد. قدم اول، شناسایی مشکل و بردن بچه پیش یک روانشناس کودک است تا او بتواند علاوه بر تشخیص دقیق علائم و نشانه های بیش فعالی کودک، به او در رفع مشکلاتش کمک کند.
در ادامه بیشتر به به این اختلال خواهیم پرداخت تا بفهمیم واقعا بیش فعالی کودکان چیست. اگر حس می کنید فرزندتان دچار علائمی شبیه بیش فعالی است، بهتر است در ادامه همراه ما باشید تا با این اختلال جدی بیشتر آشنا شوید.
پیشنهاد میکنم مقاله بیش فعالی در دختران چه نشانه هایی دارد؟؟؟ را بخوانید
بیش فعالی چیست؟
همه ی ما کودکانی را می شناسیم که نمی توانند یکجا بنشینند، کودکانی که به نظر هیچوقت به حرف های کسی گوش نمی دهند، از دستورات پیروی نمی کنند، فرقی هم نمی کند که چقدر مسئله را برایشان روشن کرده باشید. کودکانی که نظرات نامناسب و نا به جایی را در اوقات نا مناسب، بی پروا اعلام می کنند. گاهی اوقات به این کودکان برچسب دردسر ساز زده می شود یا به خاطر تنبلی و بی نظمی سرزنش می شوند.
هرچند این کودکان ممکن است به اختلال بیش فعالی دچار باشند. اختلالی که قبلا به نام اختلال کمبود توجهی شناخته می شد. بیش فعالی جلوگیری از واکنش های ناخودآگاه را برای فرد یا کودک سخت می کند – واکنش های ناخود آگاهی که شامل همه چیز می شوند، از حرکت های بدنی گرفته تا صحبت کردن و بی دقتی.
مشاوره خانواده تلفنی و آنلاین را بخوانید
علائم و نشانه های بیش فعالی عموما قبل از سن هفت سالگی بروز پیدا می کنند. هرچند ممکن است فهمیدن فرق بین رفتار های عادی یک کودک با رفتار های یک کودک که بیش فعالی دارد کمی سخت باشد. اگر فقط تعداد کمی از این علائم را دیدید، یا این علائم فقط در بعضی از اوقات و بعضی از شرایط بروز پیدا می کنند، احتمالا نشانه ی بیش فعالی نیستند. از طرف دیگر اگر کودک شما علائم زیادی از بیش فعالی را از خودش نشان می دهد و این علائم در همه ی شرایط و وضعیت ها حاضر هستند، مثلا هم در خانه، مدرسه و هم حتی در حین بازی کردن، وقت آن رسیده که نگاه دقیقتری به وضعیت فرزندتان بیندازید. چراکه او احتمالا بیش فعالی دارد.
هنگامی که متوجه مسائل شدیدی که فرزندتان با آنها درگیر است، مانند فراموش کاری یا دشواری توجه کردن به درس ها در مدرسه شدید، می توانید با همکاری با مشاور کودک راه حل های مناسبی برای درمان و استفاده از نقاط قوت کودکتان پیدا کنید.
باور های غلط رایج درباره بیش فعالی
|
باور غلط : کودکان بیش فعال هیچوقت به هیچ چیز توجه نمی کنند.
واقعیت : کودکان بیش فعال در اغلب اوقات می توانند بر روی کاری که از انجام دادنش لذت می برند تمرکز کنند. اما بدون در نظر گرفتن اینکه چه قدر سخت تلاش می کنند، باز هم ممکن است نتوانند بر کارها و فعالیت هایی که برایشان حوصله سر بر و تکراری است تمرکز کافی داشته باشند. |
|
برای آشنایی بیشتر مقاله ی بیش فعالی بزرگسالان را مطالعه کنید. |
|
مولفه های اولیه بیش فعالی
بسیاری از مردم وقتی به اختلال کمبود توجه یا بیش فعالی فکر می کنند، تصویری از یک کودک غیر قابل کنترل که مدام در حال دویدن و شیطنت کردن است، از در و دیوار بالا می رود و برای همه مزاحمت ایجاد می کند، به ذهنشان می آید. اما این تنها تصور ممکن نیست. تنها بعضی از کودکان بیش فعال پر جنب و جوش هستند، در حالی که بقیه شان ساکت و آرام سر جایشان می نشینند، درحالی که حواسشان به دور دست ها پرت است. بعضی از کودکان مبتلا به بیش فعالی تمرکز زیادی روی یک کار می گذارند و در سوییچ کردن روی کاری دیگر مشکل دارند. دیگران هم ممکن است کمی بی دقت باشند اما در کل کار هایشان را از روی بی فکری انجام دهند.
سه مولفه ی ابتدایی و اصلی برای بیش فعالی کودکان وجود دارد که عبارتند از : پر جنب و جوشی، بی دقتی و بی فکری. علائم و نشانه هایی که یک کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی آنها را دارد به شرایط خاص خود او و همچنین به مولفه های غالب او بستگی دارد.
کودکان بیش فعال ممکن است :
- بی دقت باشند اما پر جنب و جوش و بی فکر نباشند.
- پر جنب و جوش و بی فکر باشند اما توان آن را داشته باشند که توجه کافی به مسائل کنند.
- بی دقت و بی فکر و پر جنب و جوش باشند ( که رایج ترین شکل بیش فعالی است).
جنبه های مثبت بیش فعالی کودکان
علاوه بر چالش هایی که بیش فعالی برای کودک ایجاد می کند، همچنین خواص مثبتی هم درباره بیش فعالی وجود دارد که افراد مبتلا به آن اغلب از آن بهره مندند.
جنبه های مثبت بیش فعالی-کودکان عبارتند از :
- خلاقیت : کودکانی که به بیش فعالی مبتلا هستند می توانند به شدت خلاق باشند و تصورات قوی ای داشته باشند. کودکی که در روز مدام درگیر رویا پردازی است و در آن واحد ده فکر مختلف در سرش دارد می تواند به یک استاد حل مسئله تبدیل شود، چشمه ای از ایده ها باشد، یا یک هنر مند بزرگ بشود. کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است به آسانی حواسشان پرت شود اما گاهی اوقات متوجه چیز ها و جنبه هایی بشوند که دیگران از آنها غافلند.
- انعطاف پذیری : از آنجایی که کودکان مبتلا به بیش فعالی می توانند گزینه های مختلف را در آن واحد در مغزشان در نظر بگیرند، آنها سریعا به اولین راهکار پیش رو بسنده نمی کنند و پذیرای ایده ها و راهکار های گوناگون هتند.
- ذوق و خود جوشی : کودکانی که به بیش فعالی مبتلا هستند کمتر پیش می آید که بچه های حوصله سر بری باشند. آنها به چیز های گوناگونی علاقه دارند و شخصیت پویا و زنده ای دارند. اگر خلاصه بگوییم، اگر افراد بیش فعال اوقاتتان را تلخ نکنند و شما را آزار ندهند، می توانند آدم های بسیار خوش مشربی باشند که از بودن در کنارشان لذت می برید.
- انرژی و انگیزه : وقتی که یک کودک بیش فعال انگیزه پیدا کند به شدت تلاش خواهد کرد تا به موفقیت برسد. در این موقع پرت کردن حواس آنها از کاری که رویش تمرکز کرده اند سخت خواهد بود.
یادتان باشد که بیش فعالی یک کودک هیچ ارتباطی به هوش و استعدادش ندارد. بسیاری از کودکان بیش فعال بسیار با هوش و هنرمند هستند.
مشاوره زناشویی تلفنی و آنلاین را بخوانبد
بهترین مرکز درمان بیش فعالی کودکان
برای درمان بیش فعالی باید بچه را پیش یک متخصص مشاوره و روانشناسی کودک ببرید. سعی کنید برای اینکار مرکز روانشناسی کودک معتبری را انتخاب نمایید.
لینک منبع
مطالب پیشنهادی