وسواس موکنی | درمان قطعی تریکوتیلومانیا | مرکز مشاوره شمال و غرب تهران

اختلال وسواس موکنی | دکتر آرش رستمی
0 ۱,۲۳۹

وسواس موکنی

 

 وسواس موکنی چیست؟

وسواس مو کنی یک اختلال روانی است که بارها تکرار میشود و اغلب غیر قابل کنترل  است. این افراد موهای خود را از پوست سر، ابرو و دیگر نقاط بدن خود بیرون میکشند. کشیدن مو از پوست سر اغلب لکه های طاسی  را ایجاد می کند که باعث ایجاد آشفتگی شدید می شود و می تواند در عملکرد اجتماعی یا کار فرد خلل ایجاد کند. افراد مبتلا به این وسواس ممکن است در طولانی مدت تمامی موهای خود را از دست بدهند. برای برخی افراد، وسواس موکنی  ممکن است خفیف و به طور کلی قابل کنترل باشد. برای بعضی دیگر ،تمایلی شدید برای کشیدن مو، وجود دارد و غیر قابل کنترل است. برخی از گزینه های تحت درمان ، موفق به کاهش این وسواس یا متوقف کردن آن شده اند. سابقه خانوادگی،  ژنتیک ممکن است نقش مهمی در توسعه این بیماری داشته باشد و این اختلال ممکن است در افرادی که یکی از نزدیکانشان دچار این اختلال است رخ دهد.

وسواس مو کنی معمولا قبل یا در دوران نوجوانی پیشرفت می کند و معمولا بین 10 تا 13 سال و اغلب یک مشکل مادام العمر است. نوزادان نیز می توانند به کشیدن موها مستعد باشند، اما این وسواس در نوزادان معمولا خفیف است و بدون درمان به صورت خود به خود از بین می رود.
افرادی که دچار این بیماری  هستند نیز ممکن است اختلالات دیگری مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال وسواسی-اجباری (OCD) داشته باشند.

وسواس موکنی
وسواس موکنی

علت وسواس موکنی

علت وسواس موکنی و پوست کنی نامشخص است. اما مانند بسیاری از اختلالات پیچیده،  احتمالا از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی حاصل می شوند.

فشار عصبی : در بعضی از افراد وضعیت و یا رویدادهای شدید استرسی ممکن است باعث ایجاد  وسواس مو کنی  شود.
گرچه زنان بیشتری نسبت به مردان در معرض وسواس مو کنی قرار می گیرند، ممکن است به این دلیل باشد که زنان بیشتر به دنبال مشاوره پزشکی برای از بین بردن این اختلال هستند.

علائم وسواس موکنی

علائم و نشانه های وسواس موکنی اغلب عبارتند از:

  •  موی سر خود، ابروها یا مژه ها به طور مداوم بکشند، گاهی اوقات در بعضی قسمت های بدن ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد.
  • احساس افزایش تنش قبل از کشیدن، و یا هنگامی که شما سعی می کنید در برابر این کار مقاومت کنید
  • احساس لذت یا تسکین پس از کشیدن مو
  • ریزش مو قابل توجه، مانند موهای کوتاه یا مناطق نازک روی پوست سر یا سایر نقاط بدن شما، از جمله مژه یا ابروها
  • استفاده از روش های خاص برای کشیدن مو و جویدن یا خوردن مو کنده شده (بلعیدن مو ممکن است به توده‌های متراکم مو در معده همراه با کم خونی متعاقب آن، شکم درد، هماتوز (استفراغ خون) تهوع و استفراغ، انسداد و حتی عمل سوراخ کردن منجر شود.)
  • بازی با موی کشیده شده ، یا آن را در لب و صورت مالش دادن
  • تلاش مکرر برای متوقف کردن کشیدن موهای خود و یا تلاش برای کاهش آن که اغلب بی نتیجه است
  • مشکلات و ناراحتی های مهم در محل کار، مدرسه یا در شرایط اجتماعی

قابل توجه

بسیاری از افرادی که دارای وسواس مو کنی هستند نیز پوست خود را مورد هدف قرار میدهند،  ناخن هایشان را می خورند یا لب هایشان گاز میگیرند. گاهی اوقات کشیدن موهای حیوانات خانگی یا عروسک ها یا از موادی دیگر مانند لباس یا پتو ممکن است نشانه ای برای این وسواس باشد. اکثر افراد مبتلا به وسواس مو کنی موهای خود را میپوشانند و به طور کلی سعی دارند این اختلال را از دیگران پنهان کنند.

وسواس موکنی
وسواس موکنی

برای افرادی که دارای وسواس موکنی هستند، کشیدن مو می تواند باعث:

  • بالا بردن تمرکز برای انجام کاری
  • از بین بردن تنش و پریشانی
  • رفع خستگی
  • مقابله با اضطراب، تنهایی، ناامیدی، استرس
  • ایجاد احساس رضایت و آرامش

وسواس مو کنی یک اختلال درازمدت (مزمن) است. بدون درمان علائم می تواند در طولانی مدت بسیار خطرناک باشد. به عنوان مثال، تغییرات هورمونی قاعدگی می تواند این علائم در زنان را بدتر کند. در برخی افراد، اگر درمان نشود، کاهش اعتماد به نفس و بیماری های روانی دیگری را به دنبال دارد.

جهت استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه وسواس مو کنی و سایر اختلالات روانشناسی و تعیین نوبت ویزیت با متخصصین مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید

09212773724 – 02122636858

چه زمانی به دکتر مراجع کنیم

اختلال موکنی با اختلالات اجتماعی و شغلی ارتباط دارد. امکان دارد که صدمه جبران‌ناپذیری به رشد مو و کیفیت آن وارد شود. پیامدهای پزشکی نادر اختلال موکنی عبارتند از دیجیت پورپورا، جراحت عضلانی-اسکلتی، التهاب پلک و آسیب دندان.
اگر شما نمیتوانید کندن موی خود را متوقف کنید یا به خاطر نداشتن مو در بعضی مناطق پوستتان احساس شرمندگی میکنید ، با روان پزشک خود صحبت کنید.وسواس مو کنی فقط یک عادت بد نیست، این یک اختلال سلامت روان است و بعید است که بدون درمان بهبود یابد.

درمان وسواس مو کنی

آموزش معکوس سازی عادت:  این رفتار، درمان اولیه وسواس مو کنی است. شما یاد می گیرید موقعیت هایی را که ممکن است موی خود را بکشید، شناسایی کنید و برای آن موقعیتی جدید جایگزین کنید. درمان های دیگر می تواند همراه با یادگیری معکوس سازی عادت استفاده شود.
درمان شناختی:  این درمان می تواند به شناسایی و بررسی باورهای تحریف شده ای که در رابطه با موهایتان دارید کمک کند. پذیرش و تعهد این درمان می تواند به شما کمک کند یاد بگیرند موهای خود را بپذیرید، بدون اینکه اعمال خاصی روی آن انجام دهید.
راه دیگر برای درمان وسواس مو کنی، شناسایی اختلالات دیگر بیمار مانند، آیا دچار اضطراب شدید است؟ آیا از مشکل روانی خاصی رنج میبرد؟ با درمان این نوع اختلالات احتمال بهبود یافتن وسواس مو کنی بالا میرود.

دارو درمانی در وسواس مو کنی

اگرچه هیچ دارویی به طور خاص برای اداره غذا و داروی مورد تایید درمان وسواس مو کنی تایید نشده است، اما برخی از داروها ممکن است به کنترل علائم خاص کمک کنند. به عنوان مثال، پزشک ممکن است داروهای ضد افسردگی مانند کلومیفامین (Anafranil) را توصیه کند.

جهت استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه وسواس مو کنی و سایر اختلالات روانشناسی و تعیین نوبت ویزیت با متخصصین مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید

09212773724 – 02122636858

 

مطالب پیشنهادی