درمان بیش فعالی کودکان
درمان بیش فعالی کودکان
تا به حال دقت کرده اید که بعضی از بچه های خردسال آنقدر شیطنت می کنند که پدر و مادرشان را عاسی کرده اند؟ یا تا به حال شده فکر کنید بچه ای چقدر عجیب و غریب است و کار های غیر معمولی می کند؟
معمولا بچه های شیطان بیشتر از بچه های آرام و متین تنبیه می شوند و مورد خشم و پدر و مادرشان قرار می گیرند. اما آیا واقعا تنبیه بهترین روش برای مدیریت کار های عجیب و غریب بچه ای خردسال است؟
اگر به شما بگوییم کودک شما ممکن است دچار مشکل جدی ای باشد که به مراقبت و درمان پزشکی نیاز دارد چه؟
خیلی از والدین نمی دانند که کودکانشان دچار بیش فعالی هستند. خیلی ها هم که با این واژه آشنا هستند آن را به عنوان یک حقیقت و علت رفتار های فرزندشان بر می شمارند و به سادگی از آن می گذرند. در حالی که کودکی که به بیش فعالی دچار است، را باید هرچه زودتر پیش یک مشاور برد تا علائمش را درمان کند. در غیر اینصورت بیش فعالی می تواند در آینده و حتی تا آخر عمر برای کودکتان مشکل ایجاد کند.
نکته : البته این به آن معنی نیست که بیش فعالی های درمان نشده در بزرگسالان قابل درمان نیست، اما بهترین وقت برای درمان موثر آن در همان زمان کودکی است.
اگر حس می کنید کودک شما ممکن است به بیش فعالی دچار باشد، اما اطلاعات کافی در زمینه ی این اختلال ندارید، بهتر است در ادامه همراه ما باشید تا با مقوله ی بیش فعالی کودکان و درمان آن بیشتر آشنا شوید.
علائم بیش فعالی کودکان
کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی علائمی از بی توجهی، فعالیت زیاد، بی فکری و بی احتیاطی دارند. این کودکان معمولا :
- مدام در حال تحرک هستند
- مدام پیچ و تاب می خورند و بی قرار ی می کنند
- به نظر نمی رسد به حرف کسی گوش دهند
- نمی توانند بی سر و صدا بازی کنند
- اغلب بیش از حد حرف می زنند
- وسط حرف بقیه می پرند
- به راحتی حواسشان پرت می شود
- کارهایشان را به پایان نمی رسانند
تشخیص بیش فعالی کودکان
اگر ممکن است کودک شما برخی از علائم که نظر نشانی از بیش فعالی می رسند را داشته باشد، اما احتمال آن هم وجود دارد که این علائم ناشی از اختلال دیگری باشند. به همین دلیل است که برای تشخیص بیش فعالی باید به پزشک مشاور مراجعه کنید.
هیچ چیز دقیقی به نام تست بیش فعالی وجود ندارد که بتواند کاملا گویا باشد. در عوض تشخیص بیش فعالی روندی است که قدم های زیادی می طلبد و شامل جمع آوری اطلاعات زیادی از منابع گوناگون می شود. شما به عنوان والدین، خود بچه، معلم مدرسه یا احیانا پرستارش نقش مهمی در تعیین رفتار های کودک دارید.
مشاور (روانشناس کودک) همچنین از شما در مورد علائم و نشانه هایی که کودکتان دارد سوال خواهد کرد. و در مورد اینکه از چه موقعی آن علائم شروع شدند، و اینکه رفتار هایش بر کودکتان و بقیه ی اعضای خانواده تاثیر خواهد گذاشت. تنها بعد از اینکه کودک شش( یا بیشتر) از نشانه های بی توجهی یا فعالیت بیش از اندازه را به شکلی مرتب و همیشگی، آن هم در طول شش ماه، از خود نشان داد، می توانند تشخیص دهند که آیا به بیش فعالی مبتلا هست یا نه. پزشک همچنین این نکته را مدنظر قرار می دهد که چگونه رفتار کودک شما با رفتار سایر کودکان همسالش مقایسه می شود.
پزشک مشاور همچنین از کودک آزمون فیزیکی می گیرد، سابقه ی سلامتش را بررسی می کند و حتی ممکن است یک اسکن مغزی غیر تهاجمی را هم تجویز کند.
تشخیص بیش فعالی در کودکان کمتر از 5 سال بسیار مشکل است. به این دلیل که بسیاری از معلمان پیش دبستانی و مهد کودک ، خیلی از علائمی که مربوط به بیش فعالی است را در شرایط مختلف از کودکان می بینند. همچنین کودکان در دوران مهد کودک بسیار سریع تغییر می کنند.
در برخی موارد رفتارهایی که به نظر نشانی از وجود اختلال بیش فعالی می رسند، ممکن است به جای آن ناشی از وضعیت های زیر باشند. وضعیت هایی از قبیل:
- تغییر ناگهانی شرایط زندگی (مانند طلاق، مرگ در خانواده یا جابه جایی و تغییر مسکن)
- تشنج شناخته نشده
- اختلالات پزشکی که بر عملکرد مغز تاثیر می گذارد
- اضطراب
- افسردگی
- اختلال دو قطبی
انواع بیش فعالی کودکان
پزشکان معمولا علائم بیش فعالی را به دسته های زیر تقسیم بندی می کنند.
- نوع هایپر اکتیو/ پیش رانشی. کودکانی که هر دو علائم هایپر اکتیو و پیش رانشی( از روی بی فکری) را از خود نشان می دهند، اما در بیشتر مواقع توانایی نشان دادن توجه کافی از خود را دارند.
- نوع بی دقت. قبلا به این نوع اختلال کم توجهی هم می گفتند. کودکان مبتلا به این نوع از بیش فعالی اتفاقا خیلی فعالیت بدنی نمی کنند. آنان در درکلاس یا دیگر فعالیت ها اخلالی به وجود نمی آورند، و به همین دلیل علائم و نشانه های بیش فعالیشان ممکن است به راحتی شناخته نشود.
- نوع ترکیبی( بی دقت و هایپر اکتیو / پیش رانشی). کودکانی که به این نوع از بیش فعالی مبتلا هستند، علائم هر دو دسته ی قبلی را از خود نشان می دهند. این نوع از بیش فعالی، رایج ترین شکل بیش فعالی است.
درمان بیش فعالی کودکان
برنامه ی درمانی ممکن است شامل برنامه های آموزشی ویژه، دخالت های روانشناسی، و حتی دارو درمانی باشد. تا جایی که می توانید در مورد گزینه های درمانی بیش فعالی اطلاعات کسب کنید و در مورد آنها با پزشک درمانگر کودک مشورت نمایید، تا بتوانید بهترین شیو ی درمانی را برای فرزندتان انتخاب کنید.
تحقیقات نشان داده اند که درمان طولانی مدت با ترکیبی از درمان های دارویی و رفتاری، بسیار بهتر از درمان تنها با دارو است؛ یا درمان عمومی برای مدیریت فعالیت بیش از حد، پیش رانشی، بی توجهی و علائم اضطراب و افسردگی . کودکانی که با هردو روش درمانی دارو و رفتار درمانی بهبود یافته اند، مهارت های اجتماعی بهتری از خود نشان داده اند.
دارو های بیش فعالی
دسته ای از دارو های به نام محرک های روانی( یا محرک ها) برای درمان بیش فعالی کودکان بسیار مفید و اثر بخش هستند. این دارو عبارتند از :
- Adderall
- Adzenys XR-ODT
- Vyvanse,
- Concerta,
- Focalin
- Daytrana
- Ritalin
- Quillivant XR
این دارو ها به کودک کمک می کنند تا افکارش را متمرکز کند و به عوامل پرت کننده ی حواس توجهی نشان ندهد.
درمان دیگری که برای بیش فعالی کودکان مورد استفاده قرار می گیرد، دارو های غیر محرک است. این دارو های عبارتند از :
- Intuniv
- Kapvay
- Strattera
دارو های درمان بیش فعالی در اشکال کوتاه اثر، میان اثر و بلند اثر وجود دارند و در دسترس هستند. ممکن است کمی طول بکشد تا پزشک مشاور بتواند بهترین دارو را برای درمان کودک شما پیدا کند و دوز مورد نیاز را تعیین نماید.
دارو های درمان بیش فعالی، گاهی اوقات عوارض جانبی دارند، اما این عوارض جانبی معمولا در اوایل درمان خودشان را نشان می دهند. معمولا عوارض جانبی دارو های درمان بیش فعالی ملایم هستند و برای مدت زیادی باقی نمی مانند.
بهترین مرکز درمان بیش فعالی کودکان
در تهران مراکز زیادی هستند که در آنها یک روانشناس کودک، به درمان بیش فعالی کودکان می پردازد. اما همه ی آنها تخصص کافی در انجام ندارند. چنانچه حس کردید مشاوری که انتخاب کرده اید تخصص یا تجربه ی کافی در زمینه ی کار با کودکتان را ندارد، سراغ روانشناس دیگری بروید.
در انتخاب مرکزی که به ان مراجعه می کنید دقت کنید، چرا که قرار است پول و وقتتان را در آنجا صرف کنید.
مرکز مشاوره ی بوجیکا، با کادری مجرب از مشاوران و روانشناسان کودک حرفه ای، آماده ی ارائه بهترین خدمات درمان بیش فعالی کودکان به فرزندان عزیز شما می بشاد. شما هم اکنون می توانید به صفحه ی تماس با ما مراجعه کرده و با بوجیکا ارتباط برقرار کنید.