مکانیسم های دفاعی
مکانیسم های دفاعی چه هستند و چگونه به ما کمک می کنند؟
مکانیسم های دفاعی، اولین بار توسط زیگموند فروید روانشناس اتریشی مطرح شد و تا امروز نیز به نام او شناخته می شوند. مکانیسم های دفاعی به ما کمک می کنند که در شرایط فشار روانی به خود کمک کرده و فشار وارده را به حداقل برسانیم. اما توجه داشته باشید که، مکانیسم های دفاعی همیشه هم آنقدر که به نظر می رسند مفید نیستند. اینکه تا چه حد فرد خود را درگیر آنها می کنند بسیار حائز اهمیت است.
مکانیسم های دفاعی، رفتارهایی هستند که مردم برای رها کردن خود از حوادث، اعمال، یا افکار ناخوشایند از آنها استفاده می کنند. این استراتژی های روانشناختی ممکن است به مردم کمک کند که فاصله ای بین خود و تهدیدات یا احساسات ناخواسته مانند گناه یا شرمساری به وجود آورند.
ایده مکانیسم های دفاعی از نظریه روانکاوی، رویکرد روانشناختی شخصیتی است که شخصیت را حاصل تعامل بین سه مولفه: id، ego و super-ego می بیند.
همانطور که گفته شد این مکانیسم ابتدا توسط زیگموند فروید پیشنهاد شده است، این نظریه در طول زمان تکامل یافته است و ادعا می کند که رفتارهایی مانند مکانیسم های دفاعی تحت کنترل آگاهانه فرد نیستند. در واقع، اکثر مردم آنها را بدون درک استراتژی که از آن استفاده می کنند، انجام می دهند.
انواع مکانیسم دفاعی
مکانیسم دفاعی اولیه
- واپس رانی
- انکار
- کنترل همه جانبه
- آرمان سازی
- فرافکنی
- دو نیم سازی
- تجزیه
مکانیسم دفاعی ثانویه
- سرکوب
- واپس روی
- جداسازی
- عقلانی سازی
- تصحیح کردن
- تقسیم بندی
- لغو کردن
- تبدیل به خود
- جابه جایی
- واکنش وارونه
- واژگونی
- برون ریزی
- جنسیت کردن
- تصعید
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی افسردگی،اضطراب، کودک و خانواده و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
معروف ترین مکانیسم های دفاعی
ده ها مکانیسم دفاع مختلف شناسایی شده است. بعضی از آنها معمولا بیشتر از سایرین استفاده می شوند.
در اغلب موارد، این پاسخ های روانشناختی تحت کنترل آگاهانه فرد نیست. این بدان معنی است که شما تصمیم نمی گیرید که چه زمانی از آنها استفاده کنید. در اینجا چند مکانیسم دفاعی را بررسی می کنیم:
1. انکار
انکار یکی از رایج ترین مکانیسم های دفاعی است. این مکانیسم زمانی اتفاق می افتد که شما قبول واقعیت یا حادثه ای را نمی پذیرید و رد میکنید. شما ذهن خود را از ورود حوادث یا شرایط خارجی اغلب ناخوشایند مسدود می کنید، به طوری که شما تمایل ندارید با تاثیر عاطفی این مطلب ناخوشایند برخورد کنید. به عبارت دیگر شما از احساسات و رویدادهای دردناک اجتناب می کنید.
این مکانیسم دفاعی یکی از شناخته شده ترین هاست. انکار به این معنی است که فرد از پذیرش موضوع دردناک اجتناب می کند با وجود اینکه ممکن است برای افراد اطراف او، آن موضوع آشکار باشد. مانند مرگ عزیزان.
2. سرکوب
افکار غیرمعمول، خاطرات دردناک و باورهای غیر منطقی، می تواند شما را ناراحت کند. به جای مواجه شدن با آنها، شما ممکن است ناخودآگاه تصمیم به مخفی کردن آنها بگیرید، به امید آنکه به زودی آن را به طور کامل فراموش کنید.
با این حال، این بدان معنا نیست که خاطرات به طور کامل ناپدید می شوند. آنها ممکن است رفتارهای شما را تحت تاثیر قرار دهند و ممکن است روابط آینده را نیز تحت تاثیر قرار دهند. شما فقط ممکن است تاثیری که این مکانیسم دفاعی در اختیار دارد، را به طور موقت احساس کنید.
3. فرافکنی
برخی از افکار یا احساسات شما در مورد شخص دیگری ممکن است باعث ناراحتی شما شود. شما اگر این احساسات را درک کنید، ممکن آنها را به شخص مقابل سوق دهید تا خود را آرام سازید.
به عنوان مثال، ممکن است شما همکار جدید خود را دوست نداشته باشید، اما به جای اینکه این را قبول کنید، تصمیم می گیرید به خودتان بگویید که او شما را دوست ندارد.
4. جابجایی
در این شرایط شما احساسات و خستگی های شدید را نسبت به یک فرد یا جسم که تهدید کننده نیست بروز میدهید. این مکانیسم به شما این امکان را می دهد تا خشم خود را خالی کنید، اما شما عواقب قابل توجهی را که این موضوع به دنبال دارد مد نظر قرار نمی دهید.
مثال خوبی از این مکانیسم دفاعی، زمانی هست که شما فرزند یا همسر خودرا مورد خشم قرار می دهید چرا که شما روز کاری بدی داشته اید. هیچکدام از این افراد دلیل خشم زیاد شما نیستند، اما واکنش نسبت به آنها احتمالا نسبت به واکنش نسبت به رئیس خود کمتر مشکل ساز خواهد بود.
5. عقلانی سازی
برخی افراد ممکن است تلاش کنند رفتارهای نامطلوب خود را با مجموعه ای از “حقایق” اغلب خودساخته توضیح دهند. این مکانیسم به شما این اجازه را می دهد تا با انتخابی که انجام داده اید احساس راحتی داشته باشید، حتی اگر از طرف دیگری نیز بدانید اشتباه میکنید.
به عنوان مثال، افرادی که ممکن است از همکاران عصبانی باشند برای اینکه کارشان را کامل نکرده اند، ممکن است نادیده گرفتن این واقعیت باشد که خود آنها نیز به طور معمول کارشان را کامل انجام نمی دهند.
درمان مکانیسم های ناسالم دفاعی
مکانیسم های دفاع را می توان به عنوان یک نوع خودکفایی مشاهده کرد. شما ممکن است از آنها برای مخفی کردن پاسخ های عاطفی که دوست ندارید با آنها مواجه شوید، استفاده کنید. با این حال، این عمدتا در سطح ناخودآگاه انجام می شود. شما همیشه از راه ذهن و یا تصمیم قبلی خودتان این پاسخ ها را نمی دهید.
با این حال، این بدان معنا نیست که شما نمیتوانید رفتارهایتان را تغییر دهید یا کنترل کنید. در واقع، شما می توانید مکانیزم های ناسالم دفاعی را به راه هایی که موثرتر و پایدارتر هستند تبدیل کنید.
تکنیک های زیر می توانند به شما کمک کنند:
1-مکانیسم مورد استفاده ی خودتان را پیدا کنید
دوستان و اعضای خانواده می توانند به شما در تشخیص مکانیسمی که بیشتر مورد استفاده قرار می دهید کمکتان کنند. با توجه به این مطلب آنها می توانند به شما در تشخیص لحظه ای که ناخودآگاه، انتخابی ناسالم می کنید کمک کنند. این به شما اجازه می دهد تا در حالت آگاهانه آنچه را که واقعا میخواهید انجام دهید عملی کنید، نه یک واکنش سطحی و موقتی.
2-از یک روان درمانگر کمک بخواهید
مشاوره با یک متخصص روانشناس، مانند یک روان درمانگر، روانشناس یا روانکاو، ممکن است به شما کمک کند مکانیزم های دفاعی که بیشترین استفاده را از آنها میکنید تشخیص دهید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا واکنش های آگاهانه به صورت معقول جایگزین واکنش های ناآگاهانه ناسالم بکنید.
نکات مهم
برخی از مکانیسم های دفاعی بیشتر رشد می کنند. این بدین معنی است که استفاده از آنها ممکن است پایدارتر باشد. حتی در دراز مدت، ممکن است به طور خاص به سلامت روحی و روانی شما آسیب برسانند. دو دسته از این استراتژی های پایدار شونده عبارتند از:
- پالایش: تبدیل یک تکانه غیرقابل قبول به تکانه قابل قبول از نظر اجتماع.
- عقلانی سازی: توضیح رفتارهای نامطلوب با مجموعه ای از “حقایق” اغلب خودساخته.
با این حال، دیگر مکانیسم های دفاعی نیز می توانند پایدار شوند. استفاده طولانی مدت از آنها می تواند منجر به مشکلات زیادی می شود. اما در حقیقت، استفاده ی درست و کافی از آنها ممکن است شما را از هر گونه مسائل احساسی یا اضطرابی در امان دارد. به طور کلی مکانیسم های دفاعی اگر به درستی استفاده شوند می توانند کمک بسیاری به سلامت روان فرد کنند.
سخن آخر
مکانیسم های دفاعی کاملا طبیعی هستند. آنها اغلب بدون هیچ گونه عوارض یا مسائل طولانی مدت استفاده می شوند. با این حال، برخی از افراد ممکن است برای رفع مشکلاتی به صورت طولانی مدت از آن ها استفاده کنند، که این مسئله مشکل ساز است. حتما در صورت مشاهده مشکلی در این زمینه با یک متخصص روانشناس مشورت کنید.
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی افسردگی،اضطراب و کودک و خانواده و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
مطالب پیشنهادی:
مرکز مشاوره و روانشناسی شمال تهران