آسنترا
آسنترا
آسنترا (Asentra) یک داروی ضد افسردگی و از گروه دارویی مهار کننده بازجذب سروتونین است که حاوی یک ماده فعال به نام سرترالین است. این دارو متعلق به گروه antidepressants (داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی) بوده و باعث افزایش سطح سروتونین مغز می شود. افزایش سروتونین در مغز باعث کاهش افسردگی و اضطراب، بهبود خلق و درمان اختلال وسواس اجباری می شود. حداقل 4 هفته طول می کشد تا اثر دراو در بدن ظاهر شود.
این دارو برای درمان افسردگی، اختلال وسواسی-اجباری، فوبیای اجتماعی و همچنین کاهش استرس پس از تروما استفاده می شود.
موارد احتیاط
1- مصرف آسنترا باید در بیمارانی که حساسیت به سرترالین یا سایر داروهای مشابه دارند، اجتناب شود.
2- باید در مصرف همزمان با سایر داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی از جمله داروهای زیر احتیاط و از مصرف آنها با هم اجتناب شود، داروهایی مانند:
– فنلزین
– ایزوکاربوکازید
– ترانیلسیپرومین – – – -وارفارین،داروهای مورد استفاده برای درمان اختلالات لخته شدن خون.
– لیتیوم، دارو مورد استفاده برای درمان افسردگی شدید و اختلال دو قطبی ست. مصرف همزمان آسنترا با لیتیم ممکن است عوارض جانبی را افزایش می دهد.
در مورد تمام داروها و محصولات گیاهی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی درمان افسردگی، اضطراب و اختلالت شخصیتی، کودک و خانواده و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
عوارض مصرف همزمان آسنترا با دیگر داروها
مصرف همزمان آسنترا با این داروها سبب ایجاد سندرم سروتونین بسیار خطرناک می شود. علائم سندرم سروتونین عبارتند از:
-تحریک پذیری،
-لرزش
-گیجی
-اسهال -سردرد تب
-تشنج
-ضربان قلب نامنظم (آریتمی)
-فشار خون بالا و …
این علائم معمولا چند ساعت پس از مصرف آسنترا رخ می دهد. اگر در معرض علائم فوق قرارگرفتید، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید. اگر شما قبلا برخی از مهار کننده های MAO را مصرف کرده اید، قبل از شروع مصرف آسنترا، حداقل دو هفته قبل از مصرف، خوردن این داروها باید متوقف شوید. به هیچ وجه این عوارض یاد شده را ساده نگیرید. اقدام به موقع می تواند شما را از خطرات تهدید کننده حفظ کند.
موارد منع مصرف آسنترا
از خوردن این دارو باید در شرایط زیر اجتناب شود:
-جنون جوانی. این داروها ممکن است در بیماران مبتلا وضعیت را بدتر کند.
-بیماران دارای خونریزی
-سطح پایین سدیم در خون (هیپوناترمی).
-در بیماران زیر 18 سال، به جز برای درمان اختلال وسواس فکری.
-افرادی که دارای اختلالات کبدی هستند
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی درمان افسردگی، اضطراب و اختلالات شخصیت، کودک و خانواده و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
آسنترا را به طور ناگهانی قطع نکنید!
هرگز مصرف این دارو را بطور ناگهانی متوقف نکنید. شما باید به تدریج دوز آسنترا را کاهش دهید. اگر به طور ناگهانی استفاده از آسنترا را متوقف کنید، ممکن است “سندرم قطع” رخ دهد. علائم سندرم قطع عبارتند از:
-اضطراب
-بیخوابی
-سرگیجه
-سردرد
-حالت تهوع
-استفراغ و…
این علائم ممکن است بسیار جدی باشد و بنابراین شما باید از این دارو به روش توصیه شده توسط پزشک استفاده کنید و بدون مشورت با وی از قطع ناگهانی آن حتی در صورت بهبودی کامل جدا پرهیز کنید. چرا که ممکن وضعیت شما حتی بدتر از دوران پیش از مصرف دارو شود. اگر دچار عوارض پس از قطع دارو شدید حتما با پزشک معالج خود در این باره صحبت کنید و از وی کمک بخواهید.
استفاده از آسنترا در دوران بارداری و شیردهی
به گفته اداره غذا و داروی آمریکا، آسنترا متعلق به گروه C است. این بدان معنی است که مطالعات حیوانی اثرات سوء بر جنین را نشان داده است، اما مطالعاتی در مورد انسان انجام نشده است. این دارو می تواند در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد اما تنها در صورتی که مشکلات مادر به قدری جدی باشد که عدم مصرف دارو کودک را بیشتر در معرض خطر قرار دهد. باز هم در این مورد مشورت با پزشک ضروری است. هرگز این تشخیص را خود و اطرافیان انجام ندهید. چرا که عوارض جدی و گاها جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
مصرف آسنترا در غلضت های پایین شاید خطر جدی برای شیردهی نداشته باشد و به راحتی دفع شود اما با وجود آن توصیه می شود که هنگام استفاده از آسنترا از شیردهی اجتناب کنید. به جای شیر مادر، می توانید شیر خشک به کودک خود بدهید. باز هم در این موارد مشورت با متخصص را فراموش نکرده و در اولویت کار خود قرار دهید.
دوز مصرف آسنترا
این دارو در فرم قرص هایی با دوز 50 و 100 میلی گرم یافت می شود.
معمولا این دارو باید یک بار در روز (صبح یا عصر) مصرف شود.
دوز اولیه برای درمان افسردگی و اختلالات وسواسی اجباری، 50 میلی گرم و یکبار در روز است. ممکن است دوز به تدریج افزایش یابد تا زمانی که به اثر دلخواه برسید. همیشه توصیه می شود از کمترین دوزی استفاده کنید که برای بیماری تان مؤثر است که البته این تشخیص بر عهدهی پزشکتان است. حداکثر دوز استفاده روزانه آسنترا 200 میلی گرم است.
دوز مصرف آسنترا در درمان حملات وحشت، 25 میلی گرم و یک بار در روز است.
درمان با این دارو معمولا طولانی است و باید چند ماه ادامه پیدا کند تا به نتایج دلخواه و مورد نظر برسید.
آسنترا را می توان در ظهر همراه با غذا و یا در صبح همراه با صبحانه مصرف کرد.
چگونه آسنترا را قطع کنم که آسیب نبینم؟
اگر شما نیاز به متوقف کردن استفاده از دارو دارید، لازم است که این کار را به تدریج و با کاهش دوز مصرف انجام دهید. همانطور که در بالا گفته شد هیچ گاه به طور ناگهانی دارو را قطع نکنید و این موضوع را ساده نگیرید.
به عنوان مثال: اگر مصرف 75 میلی گرم در روز دارید، ابتدا لازم است دوز را تا 50 میلی گرم در روز کاهش دهید. سپس، شما نیاز دارید که 50 میلیگرم برای 7-10 روز مصرف کنید. پس از آن، لازم است دوز را به 25 میلی گرم در روز کاهش دهیم. سپس 25 میلی گرم باید برای 7-10 روز مصرف شود. پس از آن شما نیاز به کاهش دوز به 12.5 میلی گرم در روز دارید. مصرف روزانه 12.5 میلی گرم باید 7 تا 10 روز دیگر ادامه پیدا کند و در نهایت شما می توانید دیگر از آسنترا استفاده نکنید.
عوارض جانبی آسنترا
مصرف آسنترا ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کند:
سرگیجه
بیخوابی
سردرد
اضطراب
تهوع (اغلب اتفاق می افتد)
استفراغ
اسهال
تب
تشنج
ضربان قلب نامنظم
فشار خون
مشکلات انزال زودرس
افکار خودکشی
توهمات
فراموشی
لکنت زبان
مشکلات ادراری
تغییرات وزن
سندرم استیون جانسون (بسیار نادر است)
آلرژی و…
اگر در معرض عوارض جانبی قرار گرفتید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید و از او کمک بخواهید.
اگر در مورد سلامتی خود نگرانی یا سوالی دارید، همیشه باید با یک پزشک یا سایر متخصصان حوزه ی مورد نظر خود مشورت کنید. در این موارد هیچگاه به گفته ی افراد غیر متخصص و تجربیات آنها اعتماد نکنید چرا که شیوه ی مصرف دارو در افراد مختلف تفاوت های قابل توجهی دارد. این شیوه ی مصرف بستگی به شدت مشکل شما دارد.
تداخلات دارویی آسنترا
- الکل
- امیودارون
- آنتی هیستامین ها
- باربیتورات ها
- داروهای آنتی سایکوتیک مثل : هالوپریدول، الانزاپین، ریسپریدون و …
- بنزودیازپین ها مثل: دیازپام، الپرازولام، لورازپام و ..
- بوپروپیون
- سلکوکسیب
- داروهای دیابتی مثل: انسولین، متفورمین
- گریپ فروت
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی درمان افسردگی،اضطراب و اختلالات شخصیت، کودک و خانواده و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
مطالب پیشنهادی
تاثیرات تنبیه بدنی بر روی کودکان