کابوس شبانه | درمان کابوس | چرا کابوس می بینیم

کابوس شبانه 
0 ۱۰۸

کابوس شبانه 

کابوس شبانه 

کابوس های مکرر شبانه یکی از تلخ ترین و ناخوش آیند ترین تجربیاتی است که هر کس در زندگی اش تجربه می کند. همه ی ما آرزو داریم بعد از یک روز کاری سخت، با خوابیدن اوقات خوشی را پشت سر بگذاریم و خستگی را از بدنمان بیرون کنیم. اما وقتی رویاهای شیرینمان به کابوس بدل می شوند، این تجربه که قرار بود لذت بخش باشد، ناگهان صورت وحشت انگیزی به خود می گیرد.

کابوس شبانه 
کابوس شبانه

لذت بیدار شدن از یک خواب با کیفیت در صبح وسوسه برانگیز و صد البته دلچسب است، اما صبح هایی را تصور کنید که با ترس و وحشت از خواب پریده اید. مسلما دیگر خبری از تجربه ی دلچسب نیست. بلکه تنها خوشحالید که از آن فضای وحشت انگیز و رعب آور بیرون آمده اید.

البته کابوس ها همیشه به معنای تجربیات ترسناک نیستند، بلکه اکثر آنها به جای آنکه ترسناک باشند، رویدادی بسیار غم انگیزند.

در ادامه بیشتر به مقوله ی کابوس شبانه خواهیم پرداخت. اگر شما هم یکی از افرادی هستید که واقعا از کابوس های شبانه خسته شده اید و به دنبال راهی می گردید که از شر آنها خلاص شوید، بهتر است همراه ما باشید.

کابوس در بزرگسالان

هنگامی که وحشت زده از یک کابوس ترسناک بیدار می شوید، ممکن است با خود فکر کنید که شاید تنها بزرگسالی باشید که هنوز هم کابوس می بیند. بالاخره مگر قرار نیست که آدم ها با بزرگ شدن، کابوس ها را هم پشت سر بگذارند؟

در حالی که این اطلاعات تقریبا درست است و پدیده ی کابوس بیشتر در میان بچه ها رواج دارد، تقریبا 50 درصد بزرگسالان هم گاه و بی گاه کابوس می بینند. و تقریبا بین 2 الی 8 درصد جمعیت بزرگسال جهان دچار کابوس های مکرر و آزار دهنده هستند.

آیا کابوس های شما موجب بروز اضطراب های خاصی می شوند؟ آیا همیشه و به طور معمول در روند طبیعی خواب شما خلل ایجاد می کنند؟ اگر چنین است، پس برای شما بسیار مهم خواهد بود تا علت کابوس هایتان را پیدا کنید. پس از آن قادر خواهید بود تغییراتی ایجاد کنید و دفعات تکرار کابوس را کم کنید.

کابوس شبانه 
کابوس شبانه

کابوس چیست؟

کابوس ها رویاهای مشخصا واقع گرایانه و مخل خواب هستند که شما را از خوابی عمیق، با استرس می پرانند. کابوس ها اغلب باعث می شوند قلب شما به خاطر استرس تند تر و سنگین تر بزند. کابوس ها معمولا به دلیل حرکات سریع چشم در حین خواب اتفاق می افتند. در مواقع حرکت سریع چشم در خواب است که بیشتر رویا ها اتفاق می افتند. از آنجاییکه بازه های زمانی حرکت سریع چشم در خواب با گذشتن شب طولانی تر می شوند، بیشتر مواقع کابوس ها در ساعت های نزدیک به صبح رخ می دهند.

سوژه ی یا محتوای کابوس ها برای هر فرد متفاوت از دیگری است. اگرچه تعدادی کابوس های رایج و معمول وجود دارند که ممکن است هرکسی آنها را تجربه کند. برای مثال بیشتر بزرگسالان کابوس هایی در مورد اینکه نمی توانند با سرعت کافی بدوند تا از خطر فرار کنند می بینند. یا کابوس هایی با مضمون افتادن در چاهی عمیق.  چنانچه در زندگی یا به خصوص اخیرا، واقعه یا تجربه ی بسیار تلخ و تراژیکی را پشت سر گذاشته باشید، مانند مورد حمله واقع شدن یا تصادف کردن، ممکن است بیشتر از سایر وقت ها کابوس ببینید.

اگرچه کابوس ها و ترس های شبانه هردو باعث می شوند فرد با ترس شدید از خواب بپرد، اما در حقیقت با هم متفاوتند. ترس های شبانه عموما در ساعات اولیه ی خواب اتفاق می افتند.  این ترس ها معمولا در قالب احساسات تجربه می شوند، نه رویا ها. به همین دلیل کسانی که به واسطه ی ترس های شبانه از خواب می پرند، ممکن است در هنگام بیدار شدن دقیقا به خاطر نیاورند از چه ترسیده اند.

در حالی که کابوس، شکلی از رویا است و بیشتر از احساس صِرف، رنگ و بویی ار تجربه ی عینی و واقعی وحشت آور دارند.

علت کابوس های شبانه چیست؟

کابوس در بزرگسالان معمولا خود به خود رخ می دهد. اما کابوس ها همچنین می توانند ناشی از عوامل و بیماری های نهان مختلفی نیز باشند.

بعضی از مردم به خاطر اینکه آخر شب غذا خورده اند کابوس می بینند. اتفاقی که می تواند متابولیسم یا فعالیت گوارشی را افزایش دهد و به مغز علامت دهد تا فعال تر باشد. برخی از دارو ها هم هستند که ممکن است موجب کابوس های شبانه شوند. مخصوصا داروهایی که بر مواد شیمیایی داخل مغز اثر می گذارند، مانند دارو های ضد افسردگی و مسکن ها. این قبیل دارو ها معمولا موجب بروز کابوس شبانه می شوند. داروهای غیر روانی، از جمله دارو های تنظیم فشار خون نیز می توانند موجب بروز کابوس در بزرگسالان شوند.

ترک مصرف مواد مخدر از جمله الکل و دارو های روان گردان هم ممکن است موجب کابوس شود.

کابوس شبانه 
کابوس شبانه

چناچه پس از تغییر میزان مصرف برخی داروها که معمولا از آنها استفاده می کنید، متوجه تغییر در دفعات کابوس دیدن شدید، با پزشکتان مشورت کنید.

فقدان خواب هم می تواند در بزرگسالان موجب کابوس دیدن شود.  فقدان خواب که خودشان معمولا افراد را از داشتن خواب کافی و اندکی اضافی باز می دارند. البته هرچند احتمالش زیاد است، اما به صورتی دقیق تایید نشده که چرخه های خواب مختلف می توانند موجب بروز کابوس شوند.

برخی محرک های روانی هم هستند که می توانند موجب کابوس در بزرگسالان شوند. برای مثال بیماری اضطراب و افسردگی می توانند باعث کابوس دیدن شوند. بیماری PTSD نیز به شکل شایعی موجب تجربه ی کابوس های شدید و مکرر می شود.

کابوس های بزرگسالان همچنین می تواند ناشی از برخی اختلالات خواب باشد. این اختلالات عبارتند از : آکنه ی خواب و سندروم پای بی قرار. اگر دلیل دیگری برای کابوس هایتان پیدا نکردید، اختلال خواب می تواند دلیل روشنی بر آن باشد. افرادی که فامیل هایی دارند که به اختلال کابوس دچارند شانس بیشتری برای ابتلا به آن دارند.

درمان کابوس های شبانه در بزرگسالان

کابوس های شبانه ی بزرگسالان هم در رده ی بیماری ها و اختلالات روانی جای میگیرند. بهترین روش برای درمان کابوس های شبانه در بزرگسالان، کمک گرفتن از یک مشاور روانشناس یا روانپزشک است. مشاور پزشکی متخصص در زمینه ی مسائل روحی و روانی است و می تواند کمک بسیار زیادی در کاهش یا رفع کابوس های شبانه به شما بکند.

مرکز مشاوره ی بوجیکا، با در اختیار داشتن کادری مجرب و حرفه ای از روانشناسان و روانپزشکان متخصص، آماده ی ارائه ی خدماتی جهت درمان کابوس های شبانه  به شما عزیزان می باشد. چنانچه شما هم از کابوس های شبانه رنج می برید، بهتر است هرچه سریع تر از طریق صفحه ی تماس با ما، همین الان با بوجیکا ارتباط برقرار کنید.

خوشبختانه راه هایی وجود دارند که با انجام دادن آنها در کنار پزشک می توانید تکرر کابوس ها و تاثیراتشان بر زندگیتان را کاهش دهید. ابتدا، چنانچه کابوس هایتان ناشی از مصرف برخی دارو ها هستند، پزشک می تواند دوز مصرفی آنها را در یک نسخه ی جدید تغییر دهد تا از عوارض ناخواسته بکاهد.

برای افرادی که کابوس هایشان ناشی از عارضه هایی مانند آپنه ی خواب یا سندروم پای بی قرار است، درمان این بیماری های نهان می تواند به کاهش علائم کمک کند.

چنانچه کابوس های شبانه ی شما ناشی از بیماری یا وضعیت های سلامتی خاص نیست، نا امید نشوید. تغییرات رفتاری ثابت کرده اند که در درمان کابوس های شبانه ی  70 درصد از بزرگسالان موثر بوده اند. از جمله کابوس هایی که ناشی از اضطراب، افسردگی و PTSD هستند.

لینک منبع

مشاوره روانشناسی | بهترین مرکز مشاوره روانشناسی در تهران | روانشناسی چه کمکی به ما
مشاوره تلفنی | انواع مشاوره های تلفنی | بهترین مرکز مشاوره تلفنی در تهران
چگونه یک روانشناس خوب در تهران پیدا کنیم؟ | بهترین روانشناس تهران
سکستراپی
مشاوره آنلاین روانشناسی