درمان اوتیسم
درمان اوتیسم
اوتیسم یکی از جدی ترین عارضه های و اختلالات روانی است که می تواند تداخلات زیادی در زندگی عادی فرد ایجاد کند. افراد مبتلا به اوتیسم، بسته به شدت بیماری، در حقیقت بیمار نیستند، بلکه دریافت ها و ادراک حسی متفاوتی از جهان دارند. یک فرد مبتلا به اوتیسم ممکن است جهان را آنگونه که دیگران می بینند و درک می کند، درک نکند.
اوتیسم چیست؟
اختلال اوتیسم عارضه ای است که بر روی رفتار فرد، برخورد های اجتماعیش و تعاملاتش با دیگران تاثیر می گذارد. سابق بر این اوتیسم به انواع گوناگونی از بیماری ها مانند سندروم آسپرگر تقسیم می شد. اما امروزه اوتیسم به عنوان عارضه ای که طیف گسترده ای از علائم و نشانه ها دارد شناخته و درمان می شود. اوتیسم همچنین شدت های گوناگونی هم دارد.
هرچند امروزه به آن اختلال طیف اوتیسم می گویند، اما مردم همچنان آن را به عنوان اوتیسم می شناسند.
درمان اوتیسم
هیچ درمان قطعی برای اوتیسم وجود ندارد. اما رهیافت های زیادی هستند که می توانند بهبود روابط اجتماعی، توانایی آموزش، و کیفیت زندگی بزرگسالان و کودکان مبتلا اوتیسم را موجب شوند. به یاد داشته باشید که اوتیسم اختلالی با طیف گسترده است. برخی از مردم مبتلا به اوتیسم ممکن است به هیج درمانی احتیاج نداشته باشند. درحالی که برخی دیگر ممکن است به درمان های مفرط و شدید نیاز داشته باشند.
همچنین بسیار مهم است به یاد داشته باشید که تحقیقات زیادی که درباره درمان اوتیسم انجام شده، بیشتر روی درمان کودکان تمرکز دارند. این اتفاق مهم بزرگی است چراکه تحقیقات موجود می گویند که درمان اوتیسم زمانی بیشترین تاثیر را دارد که قبل از سن 3 سالگی شروع شود. اما همچنان بسیاری از درمان هایی که برای کمک به کودکان طراحی شده ند، می توانند به بزرگسالان هم کمک کنند.
اوتیسم می تواند بیماری نهانی باشد که نشانه های آشکاری دارد. نشانه هایی که اغلب اوقات به خصوص در کودکان، با رفتار های عادی دوره ی کودکی اشتباه گرفته می شوند. برای آشنایی بیشتر با اختلال اوتیسم و درمان های متفاوت برای آن، با ما در ادامه همراه باشید.
انواع درمان اوتیسم
تحلیل رفتار شناختی
تحلیل رفتار شناختی یکی از گسترده ترین درمان های اوتیسم برای کودکان و بزرگسالان است.این روش درمانی درواقع مجموعه ای از تکنیک های طراحی شده برای تشویق رفتار های مثبت، با استفاده از سیستم جایزه دادن است.
انواع مختلفی از درمان های تحلیل رفتار شناختی وجود دارند. انواعی که عبارتند از:
- تمرین آزمایشات ناپیوسته. این تکنیک از مجموعه ای از سنجش ها و آزمایش ها برای تشویق آموزش گام به گام استفاده می کند. به رفتار ها و پاسخ های صحیح جایزه داده می شود و اشتباهات نادیده گرفته خواهند شد.
- تداخلات رفتاری شدید در سنین پایین. در این روش کودکان، عموما کودکان زیر سن 5 سال، به صورت یک به یک با یک مشاور کار می کنند در گروه های کوچک این کار را انجام می دهند. این روش معمولا طی چند سال مرتبا انجام می شود تا بتواند به کودک کمک کند مهارت های ارتباطی اش را بهبود بخشد و رفتار های مشکل زایش را کاهش دهد. رفتار هایی از قبیل تهاجم و خود آزاری.
- تمرینات واکنش های محوری. این استراتژی ای است که در محیط زندگی هر روزه ی فرد حضور دارد تا به او مهارت های اساسی مانند انگیزه برای یادگیری یا ایجاد ارتباط را بیاموزد.
- تداخلات رفتاری کلامی. مشاور روانشناس با یک فرد مبتلا به اوتیسم کار می کند تا بتواند به او کمک کند تا بفهمد انسان ها چرا و چطور از زبان استفاده می کنند تا با هم ارتباط بگیرند و چیزهایی را که به آنها نیاز دارند به دست بیاورند.
- حمایت مثبت رفتاری. این روش شامل تغییر دادن محیط زیست فرد از جمله در خانه یا در کلاس مدرسه است. این کار برای این انجام می شود تا فرد احساس کند رفتار خوبش با جایزه یا پاداش جبران می شود.
درمان رفتار شناختی
درمان رفتار شناختی نوعی از درمان کلامی است که می تواند در درمان اوتیسم برای کودکان و بزرگسالان مفید و سودمند باشد. در طول جلسات درمان رفتار شناختی افراد در مورد ارتباط بین احساسات، افکار و رفتار ها درس هایی یاد میگیرند. این آموزه ها می تواند افکار و احساساتی که رفتار های منفی را تحریک می کنند شناسایی کند.
یکی از تحقیقات گسترده ای که در سال 2010 انجام شد نشان داد که درمان رفتار شناختی عملا برای کمک به افرادی که به اوتیسم مبتلا هستند موثر است تا بتوانند اضطرابشان را کنترل کنند. این درمان همچنین به آنها کمک کند تا احساسات دیگران را هم بهتر درک کنند و با وضعیت های اجتماعی گوناگون راحت تر کنار بیایند.
تمرین مهارت های اجتماعی
تمرین مهارت های اجتماعی به خصوص برای کودکان راهی است که تا بتوانند مهارت های اجتماعی شان را بهبود بخشند. برای برخی از افرادی که به اوتیسم مبتلا هستند تعامل با دیگران بسیار سخت و دشوار است. این درمان می تواند در طول زمان چالش هایی هم ایجاد کند.
افرادی که تحت درمان ” تمرین مهارت های اجتماعی” قرار می گیرند، مهارت های ارتباطات اجتماعی پایه را می آموزند. مهارت هایی ازقبیل اینکه چگونه یک مکالمه را پیش ببرند، شوخی ها را بفهمند و سرنخ های حسی را دریافت کنند. اگر چه درمان تمرین مهارت های اجتماعی بیشتر برای کودکان انجام می پذیرد، اما همچنان می تواند برای نوجوانان و جوانان هم سودمند باشد. به خصوص برای افرادی که در اوایل 20 سالگی خود هستند.
درمان انسجام حسی
افراد مبتلا به اوتیسم گاهی اوقات تحت تاثیر دریافت های حسی مانند دریافت های بصری، صوتی یا بویایی قرار می گیرند. درمان انسجام حسی بر اساس این نظریه است که : انبساط برخی از حس ها بر یادگیری و نشان دادن رفتار های مثبت تاثیر می گذارد.
درمان انسجام حسی تلاش می کند تا واکنش های حسی فرد را یکپارچه کند. این درمان معمولا توسط روانشناس یا مشاور انجام می شود و بر محور بازی هایی مانند نقاشی در شن یا طناب جهنده انجام می پذیرد.
درمان تصرفی
درمان تصرفی روشی است که بر روی آموزش دادن مهارت های پایه ای به کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم تمرکز دارد. مهارت هایی که آنها در زندگی هر روزه شان به آن احتیاج دارند. برای کودکان این مهارت ها اغلب شامل یادگرفتن مهارت های حرکتی مناسب، مهارت خط و مهارت های مربوط به رسیدگی به خود می شود.
برای بزرگسالان اما، درمان تصرفی بر روی بهبود مهارت های زندگی مستقل تمرکز دارد. مهارت هایی مانند آشپزی کردن، تمیز کردن خانه و مدیریت مالی.
گفتار درمانی
گفتار درمانی، روشی برای آموزش دادن مهارت های گفتاری است که می تواند به افراد مبتلا به اوتیسم کمک کند تا راحت تر با دیگران ارتباط برقرا کنند. گفتار درمانی معمولا توسط روانشناس یا گفتار درمانگر متخصص انجام می شود.
گفتار درمانی می تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند تا میزان و ریتم گفتارشان را بهتر کنند و علاوه بر آن از کلمات به درستی استفاده نمایند. این روش درمانی همچنین به بزرگسالان کمک میکند تا چگونگی ارتباط دادن بین افکار و احساساتشان را بهبود بخشند.
دارو درمانی اوتیسم
داروهای زیادی وجود ندارند که مخصوصا برای درمان اوتیسم طراحی شده باشند. هرچند داروهای زیادی هستند که برای بهبود علائم اختلال هایی که ناشی از اوتیسم هستند مورد استفاده قرار می گیرند.
داروهایی که برای مدیریت برخی علائم اوتیسم استفاده می شوند انواع مشخصی دارند. انواع دارو ها برای مدیریت علائم اوتیسم عبارتند از:
- دارو های ضد روان پریشی
- دارو های ضد افسردگی
- دارو های محرک
- دارو های ضد تشنج
بهترین مرکز درمان اوتیسم
بهترین متخصصی که می تواند برای درمان اوتیسم به شما یا فرزندتان کمک کند، یک روانشناس حرفه ای است. روانشناس بهتر از هر کس دیگری می تواند علائم و نشانه های اوتیسم و همچنین شدت آن را در فرد تشخیص دهد. اگر قصد دارید برای درمان اوتیسم به یک روانشناس مراجعه کنید، بهتر است مرکزی را انتخاب کنید که معتبر و قابل اعتماد باشد تا وقت ارزشمند و پول خود را هدر ندهید.