مرکز مشاوره کودک
مرکز مشاوره کودک، اساسا همان خدماتی را انجام می دهد که یک مرکز مشاوره بزرگسالان. اما روش های مشاوره برای یک کودک، بسیار متفاوت است. هدف درمانی برای بزرگسال و کودک یکی است، تنها روش دستیابی به نتیجه برای کودک و بزرگسال متفاوت است. یک مشاور کودک متخصص به شیوه های ویژه ای که می توان از طریق آنها به یک کودک کمک کرد کاملا واقف است.
در ادامه بهتر است بیشتر با مقوله ی مشاوره کودک آشنا شویم. با ما همراه باشید.
مشاوره کودک عموما موضوع آسانی نیست که بتوان درمورد آن با والدین صحبت کرد. هیچکس نمی خواهد که فرزندش به مشاوره نیاز داشته باشد اما متاسفانه دشواری ها و سختی هایی زیادی هستند که کودک ممکن است در زندگیش با آنها رو به رو شود که نیاز داشته باشند یک متخصص حرفه ای برای حلشان به او کمک کند.
با وجودی که مشاوره کودک معمولا با تمرکز بر مسائلی که باعث ضرورت مشاوره می شوند مانند ، سوء استفاده، نادیده گرفته شدن و تروما انجام می شود، اما مشاوره همچنین می تواند با همان قدرت بر روی مسائل مثبت هم تاکید و تمرکز داشته باشد.
همانطور که در ادامه خواهید دید، مشاوره کودک به شکل بی نقصی برای تاکید بر پیشرفت مثبت در عین پرداخت به مسائل و علائم منفی،مناسب است. جلسات مشاوره ممکن است بر روی کار کردن در جهت آینده ای خوش بینانه، روشهای مقابله مثبت و تقویت عزت نفس، اعتماد به نفس و دیگر مرتبه ها و ویژگی های مثبت کودکان تمرکز کند.
حال چه کودک در یک روند بازی درمانی، رفتار درمانی شرکت کند یا گویش درمانی ، همه ی این روش های درمانی می توانند فرصت نجات یافتن از آن واقعه ی تلخی که کودک با آن رو به رو است و حتی بیشتر از آن، پیشرفت و بهبودی شکل زندگی را برای او فراهم آورند.
مشاوره کودک چیست؟
مشاوره کودک بسیار شبیه درمان و مشاوره برای بزرگسالان است: مشاور فضایی امن و گوشی دلسوز را در اختیار بیمار قرار می دهد و ابزارهایی برای ایجاد تغییر در اندیشه ها، احساسات و رفتارها در اختیارش می گذارد. درست مانند بیماران بالغ، بیماران کودک هم، در جلسات خود، حمایتی احساسی و هدفمند را از مشاور دریافت می کنند. آنها ممکن است بر روی حل اختلافات، درک اندیشه ها و احساسات خود و یا پیدا کردن راه های جدید برای حل مشکلاتشان تمرکز کنند.
تنها تفاوت بزرگ بین مشاوره بزرگسالان و مشاوره کودک، تاکید بر بیماری ذهنی، تروما(حادثه ی تکان دنده) و یا هر مسئله دیگری است که کودک با آن دست و پنجه نرم می کند، تا مشاور اطمینان حاصل کند که بچه حقیقتا درک می کند چه اتفاقی دارد می افتد و آنچه را که در حال تجربه کردنش است برایش منطقی و قابل درک شود.
مشاوره کودک میتواند تنها با یک کودک، کودک و والدین یا فقط والدین یا حتی بیش از یک خانواده انجام شود. شکل جلسات اغلب توسط خود مشاور یا درمانگر که متخصص در کار با کودکان است تعیین می شود. مشاور متخصصی که می تواند بینش یا شکل فهم پدر و مادر و / یا سرپرستان دیگر که ممکن است بلافاصله آشکار نشوند را تشخیص دهد.
مشاور و کودک در طول جلسه می توانند در مورد گستره ی وسیعی از مسائل و مشکلاتی که ممکن است وجود داشته باشند صحبت کنند. از جمله:
- طلاق یا جدایی
- مرگ یکی از عزیزان
- شاهد بودن یا تجربه یک ضربه روحی
- قربانی قلدری در مدرسه بودن
- سوء استفاده جنسی
- سوء استفاده عاطفی
- سوء استفاده فیزیکی
- نقل مکان خانواده یا کودک
- سوء مصرف مواد یا اعتیاد در خانواده
- بیماری روانی، مانند افسردگی و اضطراب
فارغ هر آنچه (مسئله ای) که درمان یا مشاوره به دنبال پبدا کردن و حلش است، روند مشاوره احتمالا بسیار رو به جلو خواهد بود (به این معنی که مشاور کمی عقب نشینی می کند و یا گذشته را می کاود) و احتمالا بخش بزرگی از زمان جلسه به صورت غیر کلامی انجام می شود (از جمله بازی درمانی، هنر درمانی، و غیره).
علاوه بر آن در جلسه ی مشاوره ممکن است تمرکز بر روی پنج هدف مهم، ورای هرگونه اهداف وضعیت های خاص، قرار بگیرند. هدفهایی که عبارتند از:
- ایجاد عزت نفس در کودک
- کمک به بهبود مهارت های ارتباطی کودک
- تحریک رشد سالم، و طبیعی
- ایجاد یک ریتم احساسی مناسب
- بهبود واژگان احساسی کودک
به طور خلاصه، مشاوره کودک به لحاظ هدفمندی، اهداف و مشکلاتی که می تواند مورد توجه قرار دهد، بسیار شبیه به مشاوره بزرگسالان است، اما تمرکز مشاوره کودک بر مسائلی که کودکان با آن مواجه هستند و بر چشم انداز آینده نگرانه ی آنان قرار می گیرد. مشاوره همراه با تکنیک های مختلف و تمریناتی که برای سن و سال کودک مناسب هستند صورت می گیرد.
مشاوره کودک چه زمانی اثر بخش است؟
همانطور که در بالا هم ذکر شد، مشاوره کودک می تواند برای حل طیف وسیعی از مسائل موثر باشد. اگر والدین مطمئن نیستند که آیا کودک نیاز به مشاوره دارد یا خیر، لیست علائم زیر می تواند شاخص بسیار خوبی برای تشخیص باشد باشد. اگر کودک یکی یا بیشتر از این علائم را تجربه می کند که با نگرانی والدین همراه است، احتمالا وقت آن رسیده که او را برای ارزیابی پیش یک مشاور کودک ببرید..
علائم زیر ممکن است مشکلاتی که که یک مشاور برای حل آنها می تواند به کودک کمک کند را نشان دهد:
- تهاجم و خشونت بدون هشدار
- بی اختیاری رفتاری
- دشواری تنظیم روابطاجتماعی
- کابوس و مشکلات خواب مکرر
- افت ناگهانی نمرات در مدرسه
- نگرانی مداوم و اضطراب
- خارج شدن از فعالیت هایی که معمولا از آن لذت می برند
- از دست دادن اشتها و کاهش چشمگیر وزن
- انجام کارهای وسواسی مانند شستن مداوم دست ها
- ابراز افکار خودکشی
- صحبت کردن در مورد صدایی که در سرشان میشنوند
- انزوای اجتماعی و تمایل به تنها بودن
- مصرف الکل یا مواد مخدر!
- علیرغم گزارش سلامت فیزیکی توسط پزشک، همچنان از درد و مشکلات فییزیکی شکایت می کند
- آسیب زدن به خود، مانند بریدن دست خود یا هر جای دیگر از بدن
علاوه بر این مسائل ، کودک ممکن است با مشکلات زیر هم درگیر باشد:
- غم و اندوه یا ناامیدی مداوم
- خشم مداوم و تمایل به واکنش بیش از حد به موقعیت ها ی گوناگون
- تمایل به بیماری های جسمی و ظاهری خودشان
- ناتوانی در تمرکز کردن، تفکر واضح و یا تصمیم گیری
- عدم توانایی در یکجا نشستن
- بیش از حد غذا خوردن و بالا آوردن
- شرکت در فعالیت های خشونت آمیز مانند آتش افروزی یا کشتن حیوانات
اشکال موثر مشاوره کودک با شواهدی که موثر بودن آنها را تایید کنند عبارتند از: تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی، رفتار درمانی، درمان رفتاری-شناختی، درمان شناختی، خانواده درمانی، روان درمانگری بین فردی و آموزش سازمانی. کودکان خردسال تر نیز ممکن است از بازی درمانی بهره مند شوند، و نوجوانان بزرگتر از درمان دیالکتیکی- رفتاری، گروه درمانی یا روان درمانی یا روان پزشکی بهره گیرند.
این درمان ها ممکن است به تنهایی، یا به همراه با درمان های دیگر، و یا به عنوان بخشی از یک تکنیک درمان و مشاوره انجام شوند. علاوه بر این، بسته به شرایط، ممکن است مشاوره و درمان با دارو همراه باشد.
ممکن است یکی از این روش های درمانی برای یک کودک خیلی بهتر و موثر تر از آن چیزی باشد که برای کودک دیگری است . نوع درمان و مشاوره ی انتخاب شده بستگی به موضوع یا موضوع هایی که کودک و خانواده درگیر آن هستند دارد. با این حال، مانند هر گونه درمان و مشاوره ی دیگر، موثر ترین روش وقتی است که همه ی اعضای خانواده درگیر مشاوره باشند، حامی باشند و به شکل فعالی تلاش کنند تا جریان مشاوره به موفقیت بیانجامد.