درمان لکنت زبان
درمان لکنت زبان
درمان لکنت زبان می تواند کمک زیادی به وضعیت اعتماد به نفس و روحیه ی فرد بکند. افراد عموما به خاطر لکنت زبان از اجتماع دور شده و منزوی می شوند. درمان لکنت زبان می تواند از بیماری های ناشی از آن مانند افسردگی و استرس هم جلوگیری کند.
در ادامه به مقوله ی کلی لکنت زبان می پردازیم و اثرات و درمان آن را بررسی می کنیم. اگر به لکنت زبان دچارید یا کودکتان از آن رنج می برد، بهتر است با ما همراه باشید.
لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان یا به عبارتی گرفتن زبان، یک اختلال کلامی است که در حقیقت شامل مشکلات خاصی از روانی و سیالیت گفتار فرد می شود. افرادی که لکنت زبان دارند، می دانند چه می خواهند بگویند، اما گفتنش برایشان دشوار است. برای مثال ممکن است برخی از حروف یا سیلاب ها یا مصوت ها را تکرار کنند یا زیاده از حد بکشند. یا ممکن است در میان صحبت کردن توقف کنند چراکه به یک کلمه که تلفظ دشواری دارد رسیده اند.
لکنت زبان در میان کودکان خردسال، به عنوان بخشی از روند رشد توانایی تکلم رایج است. در زمانی که توانایی های گفتاری شان در حال رشد و پیشرفت است، کودکان خردسال ممکن است لکنت داشته باشند. چراکه باید فاصله ی بین آنچه می خواهند بگویند، و شکلی که می خواهند آن را بیان کنند را کم و کمتر کنند و مهارت های گفتاریشان را بهبود بخشند. لکنت زبان در بیشتر کودکان با بزرگتر شدن خود به خود حل می شود.
هرچند گاهی از اوقات لکنت به یک عارضه ی شدید تبدیل می شود که تا بزرگسالی هم ادامه دارد.این نوع از لکنت زبان می تواند اثرات منفی بر روی اعتماد به نفس فرد و روابط و تعاملاتش با دیگران داشته باشد.
کودکان و بزرگسالان می توانند از مزایای درمان هایی مانند گفتار درمانی، استفاده از دستگاه های الکترونیک برای بهبود روانی کلام، یا درمان رفتاری برای درمان لکنت زبان بهره ببرند.
علائم لکنت زبان
علائم و نشانه های لکنت زبان عبارتند از:
- دشواری در شروع کردن یک کلمه، جمله یا عبارت
- کشیدن یک حرف یا صدا در یک کلمه
- تکرار یک حرف، سیلاب، صدا یا حتی کلمه
- سکوت های کوتاه بین برخی سیلاب ها یا کلمات، یا فاصله انداختن بین حروف یک کلمه ( شکستن کلمه)
- اضافه کردن حرف های اضافه ای مانند” آم”، پیش از زمانی که کلمه ی بعدی دشوار باشد
- تنش، سفتی عضلات یا حرکات صورت یا بالاتنه در هنگام ادا کردن برخی کلمات
- اضطراب داشتن در هنگام حرف زدن
- توانایی محدود در برقراری ارتباط موثر با دیگران
جهت استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه کودک، خانواده، زوج درمانی و گفتاردرمانی و سایر اختلالات روانشناسی و رزرو وقت از متخصصین مرکز مشاوره حال کوک می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.
02122636858 – 09212773724
دشواری ادای کلمات در لکنت زبان ممکن است با موارد زیر هم همراه باشد:
- پلک زدن های مداوم و سریع
- لرزش لب و فک
- تیک صورت
- تکان خوردن سر
- گره کردن مشت ها
هنگامی که فرد هیجان زده می شود، خسته است یا استرس دارد، حتی زمانی که می ترسد، عجله دارد یا تعقیب می شود، لکنت زبانش ممکن است بدتر شود.وضعیت هایی مانند صحبت کردن در مقابل یک جمع یا حرف زدن پای تلفن به خصوص می توانند برای افراد مبتلا به لکنت زبان دشوار باشند.
هرچند بیشتر افرادی که لکنت زبان دارند، هنگامی که با خودشان حرف می زنند هیچ لکنتی ندارند. حتی وقتی که آواز می خوانند یا با دیگران همآوایی دارند هم لکنت ندارند!
چه زمانی باید برای درمان لکنت زبان به پزشک مراجعه کرد؟
برای کودکان 2 تا 5 سال عادی است که در برهه های کوتاهی دچار لکنت شوند. برای بیشتر کودکان این بخشی از آموختن زبان است و خود به خود بهتر می شود. هرچند لکنت زبانی که ادامه پیدا کند ممکن است به درمان احتیاج داشته باشد تا روانی و راحتی تکلم فرد بهبود پیدا کند.
اگر فکر می کنید فرزندتان برای مدت طولانی است که لکنت زبان دارد و این مشکلش حل نمی شود، حتما به یک مشاور روانشناس کودک مراجعه کنید. اگر موارد زیر در مورد لکنت کودک صدق کرد، بدانید که احتمالا به اختلال لکنت زبان دچار شده است.
- بیشتر از شش ماه ادامه داشته باشد
- همراه با دیگر مشکلات زبانی و گفتاری ظاهر شود
- با بزرگتر شدن کودک مداوم تر و پر تکرار تر شود
- با گرفتگی عضلات و به وضوح تکان های عضلات صورت همراه باشد
- توانایی بچه برای ارتباط گیری موثر در مدرسه را کاهش دهد
- موجب اضطراب یا مشکلات احساسی مانند ترس یا پرهیز از موقعیت هایی که باید در آن صحبت کرد، می گردد
- یا با بزرگسالی فرد شروع می شود
علت های لکنت زبان
تحقیقات برای شناخت علت های به وجود آمدن لکنت زبان ادامه دارند. ترکیبی از عوامل مختلف ممکن است در وقوع لکنت زبان دخیل باشند. علت های محتمل بروز لکنت زبان عبارتند از:
- حالت غیرطبیعی محرک کنترل تکلم. برخی مدارک نشان می دهند که حالت غیر طبیعی محرک کنترل تکلم مانند زمانبندی، حساسیت و هماهنگی ممکن است در بروز لکنت زبان موثر باشند.
- ژنتیک. لکنت زبان در خانواده ها ارثی است. به نظر می رسد که لکنت زبان می تواند نتیجه ی وراثت ژنتیکی خانوادگی باشد.
دیگر دلایل لکنت زبان
روانی و راحتی تکلم می تواند ناشی از عوامل دیگری به جز مشکل رشد باشد. سکته، آسیب مغزی یا دیگر اختلالات مغزی هم می توانند موجب بروز لکنت زبان شوند. به این نوع از لکنت، لکنت نورولوژیک می گویند.
روانی و راحتی تلکم همچنین می تواند به واسطه ی استرس دچار اختلال شود. افرادی هم که لکنت زبان ندارند ممکن است در شرایط استرس زا یا تحت فشار دچار لکنت شوند. حال همین وضعیت ها شرایط افرادی که دچار لکنت زبان هستند را بدتر هم می کند.
لکنت زبان همچنین می تواند ناشی از تجربه ی یک تروما به خصوص در بچگی باشد. هرچند این نوع از لکنت زبان چندان رایج نیست و با لکنتی که ناشی از اختلال رشد باشد فرق می کند.
درمان لکنت زبان
بعد از ارزیابی های شناختی توسط یک گفتار درمانگر، او است که تصمیم می گیرد بهترین راه برای درمان لکنت زبان چیست. راه های درمانی زیادی برای درمان لکنت زبان کودکان و بزرگسالان وجود دارند.به دلیل گستردگی مسائل و نیاز های افراد، ممکن است یک متد – یا ترکیبی از متدها- که برای یک نفر مناسب است، برای فرد دیگری مناسب نباشد.
جهت استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه کودک، خانواده، زوج درمانی و گفتار درمانی و سایر اختلالات روانشناسی و رزرو وقت از متخصصین مرکز مشاوره حال کوک می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.
02122636858 – 09212773724
درمان های در دسترس ممکن است همه ی جنبه های لکنت زبان را درمان نکنند، اما می توانند مهارت هایی برای کنترل و بهبود آن را به فرد بیاموزند. مهارت هایی از قبیل:
- بهبود روانی تکلم
- پیشرفت ارتباطات موثر
- مشارکت در مدرسه، کار یا فعالیت های اجتماعی
در زیر به برخی نمونه ها از درمان لکنت زبان می پردازیم. از جمله:
- گفتار درمانی. گفتار درمانی می تواند به شما آموزش دهد تا سرعت تکلمتان را کاهش دهید و یاد بگیرید چطور حواستان به لکنت زبانتان باشد. در شروع گفتار درمانی ممکن است از شما خواسته شود به آرامی هرچه تمام تر صحبت کنید، اما با گذشت زمان تمرین می کنید که یک الگوی طبیعی تر از حرف زدن را بیاموزید.
- درمان رفتار شناختی. این نوع از رواندرمانی می تواند به شما کمک کند راه های تغییر افکاری که ممکن است موجب لکنت شده باشند را بیاموزید.
- تعامل کودک والدین. دخالت والدین در تکنیک های تمرینی در خانه بخشی کلیدی از کمک به کودک برای درمان لکنت زبان است. به عنوا والدین کودک، راهنمایی های گفتار درمانگر را به دقت گوش کرده و دنبال کنید تا بتوانید به کودکتان کمک کنید.
بهترین مرکز روانشناسی تهران
اگر خودتان لکنت دارید یا فکر می کنید فرزندتان به آن دچار است، بهتر است هرچه زودتر برای درمان لکنت زبان به یک مرکز مشاوره خوب مراجعه کنید.
جهت استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه کودک، خانواده، زوج درمانی و گفتاردرمانی و سایر اختلالات روانشناسی و رزرو وقت از متخصصین مرکز مشاوره حال کوک می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.
02122636858 – 09212773724
لینک منبع
درمان بیش فعالی بدون دارو
اختلال یادگیری
بهترین روانشناس کودک در تهران
درمان افسردگی کودکان
تست افسردگی