ریتالین
ریتالین چیست؟
ریتالین (متیل فنیدات) یک محرک سیستم عصبی مرکزی است. این ماده شیمیایی در مغز و اعصاب تاثیر می گذارد که به درمان ببیش فعالی و کمبود تمرکز کمک می کند.
ریتالین برای درمان اختلال کمبود توجه (ADD)، اختلال بیش فعالی (ADHD) و نارکولپسی (حمله خواب) استفاده می شود. در بیماری بیش فعالی به دلیل کاهش دوپامین مغز، باعث اختلال و دشواری در تمرکز می شود. با استفاده از ریتالین در این افراد، سطح دوپامین مغز افزایش یافته و مشکل کمبود توجه و تمرکز بهبود می یابد. ریتالین می تواند از طریق سیستم پاداش و افزایش دوپامین در مغز، باعث اعتیاد فرد شود.
توجه:
- اگر مشکلاتی از جمله گلیکوما، تیکس یا سندرم Tourette’s، اضطراب شدید، تنش یا تحریک پذیری دارید، نباید از ریتالین استفاده کنید
- متیل فنیدات ممکن است اعتیاد ایجاد کند. اگر مشکلی درباره ی سوء مصرف آن دارید، به پزشک خود بگویید.
- این دارو تحریک کننده بوده و باعث ایجاد سکته مغزی، حمله قلبی و مرگ ناگهانی در افرادی که فشار خون بالا، بیماری قلبی یا نارسایی قلب دارند، می شود.
- در صورت استفاده از یک مهار کننده MAO در 14 روز گذشته، مانند ایسوکاربوکازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو یا فنلزین، از ریتالین استفاده نکنید.
- ریتالین ممکن است موجب مشکلات روانی جدید یا بدتر شدن مشکلات قبلی (افکار یا رفتار غیر معمول) شود، به خصوص اگر شما سابقه افسردگی، بیماری روانی یا اختلال دوقطبی داشته باشید.
- ممکن است دچار مشکلات گردش خون شوید که این مسئله ممکن است باعث ایجاد بیحسی، درد و یا تغییر رنگ در انگشتان دست یا پای شما شود.
- اگر دچار این حالت ها شدید، با پزشک خود تماس بگیرید: علائم مشکلات قلب، درد قفسه سینه، احساس سرگیجه یا ککاهش تنفس، علائم روانپریشی، پارانویا، تجاوز، مشکلات رفتاری جدید، دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعی نیستند؛ علائم مشکلات گردش خون، زخم ناشناخته انگشتان دست یا انگشتان پا.
نکات قابل توجه قبل از مصرف ریتالین
در صورت استفاده از مهار کننده MAO در 14 روز گذشته از ریتالین استفاده نکنید. در این صورت، تعاملات خطرناک دارویی می تواند رخ دهد. مهار کننده های MAO عبارتند از: ایزوکاربوکازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، راازگالین، سفژیلین، ترانیل سایپرومین و غیره.
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی بیش فعالی،نقص تمرکز و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مرکز مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
آیا ریتالین در افراد سالم باعث افزایش تمرکز آنها می شود؟
بسیاری از دانشجویان نزدیک امتحانات و کنکور، به مصرف ریتالین رو می آورند تحقیقات نشان داده که در افراد سالم، مصرف ریتالین کمکی به افزایش حافظه و تمرکز آنها نمی کند و به بهبود عملکرد آنها در امتحانات کمکی نمی کند.
یک مطالعه در سال 2014 نشان میدهد که استفاده تک دوز از ریتالین در دوزهای 10 تا 20، باعث ارتقاء عملکرد حافظه کاری و کوتاه مدت می شود و مصرف ریتالین با دوز زیر 10 باعث افزایش سرعت پردازش مغز می شود. اما مصرف دوز های بالاتر از 20 تاثیری در حافظه و عملکرد افراد نمی شود. علت اینکه پزشکان این دارو را برای افراد سالم تجویز نمی کنند این است که اثرات جانبی ریتالین نسبت به فواید آن در افراد سالم، بیشتر است.
موارد منع مصرف ریتالین
شما نباید از ریتالین استفاده نکنید اگر به متیل فنیدات حساسیت دارید یا اگر مشکلات زیر را دارید:
- گلوکوم
- سابقه شخصی یا خانوادگی تیک عصبی و عضلانی یا سندرم تورت
- اضطراب شدید، تنش و یا تحریک پذیری (داروهای محرک می تواند این علائم را بدتر کند).
- اثر تحریک کننده این دارو باعث ایجاد سکته مغزی، حمله قلبی و مرگ ناگهانی در افراد شده است. اگر دچار علائم زیر هستید به پزشک خود اطلاع دهید:
- مشکلات قلبی یا نقص مادرزادی قلب
- فشار خون بالا
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا مرگ ناگهانی.
- برای اطمینان از اینکه ریتالین برای شما خطری ندارد، اگر شما یا هرکسی که در خانواده شما درگیر مشکلات زیر بوده، به پزشک خود بگویید:
- افسردگی، بیماری روانی، اختلال دوقطبی، سابقه روان درمانی یا افکار و اقدامات خودکشی
- تیک های حرکتی (تردی عضله) یا سندرم تورت
- مشکلات گردش خون در دست یا پا
- تشنج و یا صرع
- مشکلات مری، معده یا روده
- یک آزمایش موج مغزی غیر طبیعی (EEG)
- سابقه مصرف مواد مخدر یا الکل
- مشخص نیست که آیا ریتالین سبب آسیب رساندن به جنین خواهد شد یا خیر. اگر باردارید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود بگویید.
- همچنین مشخص نیست که آیا متیل فنیدات به شیر مادر منتقل می شود و یا می تواند به یک نوزاد آسیب برساند. در صورتی که شیردهی دارید نیز، به پزشک خود بگویید.
ریتالین برای کودکانی که کمتر از 6 سال سن داشته باشد، مورد استفاده قرار نمی گیرد.
نکته ی مهم:
این مطالب صرفا جنبه ی آموزش عمومی داشته لذا خواهشمندیم برای حفظ سلامت خود هرگز از دستورات مصرف ذکر شده برای خود استفاده نکرده و حتما با پزشک خود دراین باره مشورت کنید.
چگونه باید ریتالین را مصرف کنیم؟
- ریتالین را دقیقا مطابق با تجویز پزشک خود مصرف کنید. تمام دستورالعمل ها در نسخه تجویزی خود را دنبال کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز دارو را تغییر دهد. ریتالین را در مقادیر بیشتر، کمتر و یا طولانی تر از میزان تجویزشده مصرف نکنید.
- ریتالین ممکن است اعتیاد ایجاد کند. هرگز این دارو را با یک فرد دیگر، به ویژه افرادی که سابقه سوء مصرف مواد یا اعتیاد دارند، به اشتراک نگذارید. دارو را در جایی که دیگران نمی توانند به آن دسترسی داشته باشند، نگهدارید. فروش این دارو بدون نسخه غیرقانونی است.
- برای جلوگیری از مشکلات خواب، این دارو را صبح مصرف کنید.
- قرص های ریتالین و قرص های ریتالین SR حداقل باید 30 تا 45 دقیقه قبل از غذا مصرف شوند. کپسول های ریتالین LA را می توان با غذا یا بدون غذا مصرف کرد. دستورالعمل های برچسب دارویی خود را دنبال کنید.
- قرص را به مدت طولانی استفاده نکنید، قرص را هرگز نجوید و کل قرص را ببلعید.
- در هنگام استفاده از ریتالین، پزشک شما باید در بازبینی های منظم خود دقت کند. پزشک خود را در جریان کامل حالات خود قرار دهید.
- اگر به جراحی احتیاج دارید، قبل از گرفتن وقت به جراح بگویید که شما از ریتالین استفاده می کنید. ممکن است لازم باشد از مصرف دارو برای مدت کوتاهی خودداری کنید.
- ریتالین باید در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود.
- مصرف داروی خود را دنبال کنید. متیل فنیدات، داروی تجویزی است و شما باید حواستان باشد که هر کسی داروی خود را با توجه به شدت مشکل خود مصرف می کند.
ریتالین
چه اتفاقی می افتد اگر یک وعده را فراموش کنم؟
اگر خیلی زود به خاطر آوردید که ریتالین را فراموش کرده اید آن را مصرف کنید.اما اگر بعد از 6:00 بعد از ظهربه خاطر آوردید، دوز از دست رفته را رها کنید .هرگز داروهای اضافی برای جبران دوزهای از دست رفته مصرف نکنید.
اگر بیش از حد ریتالین مصرف کنم چه می شود؟
فورا به اورژانس مراجعه کنید مصرف بیش از حد متیل فنیدات میتواند مرگبار باشد.
عوارض جانبی ریتالین
اگر علائم واکنش آلرژیک به ریتالین دارید، به اورژانس مراجعه کنید: کند؛ علائمی چون دشواری تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.
یا در صورتی که:
- علائم مشکلات قلبی، درد قفسه سینه، مشکل تنفس
- نشانه های اختلال روانی، توهم ها (دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعی نیستند)، مشکلات رفتاری جدید، تجاوز، خصومت، پارانویا
- نشانه هایی از مشکلات گردش خون، بی حسی، درد، احساس سردی، زخم ناشناخته یا تغییرات رنگ پوست (رنگ پریده، قرمز یا آبی) در انگشتان دست یا انگشتان پا
- تشنج
- تیک
- تغییر در دید شما
- هنگامی که نعوظ دردناک است یا طول می کشد (نادر).
ریتالین می تواند در رشد کودکان تاثیر بگذارد. در صورت استفاده از این دارو، درصورتی که کودک شما با سرعت طبیعی رشد نکند، به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی معمول ریتالین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات خلق و خو، احساس عصبی یا تحریک پذیر، مشکلات خواب (بی خوابی)
- ضربان قلب سریع، فشار خون بالا
- از دست دادن اشتها، از دست دادن وزن
- تهوع، درد معده
- سردرد
این یک لیست کامل از عوارض جانبی نیست و ممکن است عوارض دیگری نیز رخ دهند. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی ریتالین با پزشک خود تماس بگیرید.
ریتالین با چه داروهایی تداخل دارد؟
قبل از استفاده از داروهای ضد اسید معده، اگر همزمان ریتالین مصرف می کنید، از پزشک خود بپرسید. بعضی از این داروها می توانند بدنبال جذب متیل فنیدات ترکیبات خود را تغییر دهند و احتمال عوارض جانبی را افزایش دهند.
بسیاری از داروها می توانند با متیل فنیدات تداخل پیدا کنند. این شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی است. امکان ذکر همه تداخلات در این مطلب ممکن نیست لذا در مورد تمام داروهای فعلی و هر دارویی که شروع به استفاده از آن کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید این دارو و تمام داروهای دیگر را در دسترس کودکان قرار ندهید، هرگز داروهای خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
برای استفاده از خدمات روانشناسی و روانپزشکی در زمینه ی بیش فعالی، نقص توجه و تعیین نوبت ویزیت با متخصصان مزکط مشاوره حال کوک با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858- 09212773724
مطالب پیشنهادی:
خودارضایی آیا به رابطه زناشویی آسیب می زند؟